-fánk-

nem kell hozzá farsang, csak lekvár és porcukor

két bögre liszt
három tojássárgája
egy evőkanál porcukor
egy kupica rum
500 gr olvasztott vaj
20 gr élesztő (friss)
2/3 bögre tej
egy csapott evőkanál porcukor

kép és szöveg: puskás erzsi

az élesztőt a csapott evőkanál porcukorral futtassuk fel a langyos tejben.
igazából ez az alapja az egésznek, sajnos nem hiszek a por alakú élesztőben, nekem csak csalódást okoztak. nem kell félni a friss élesztőtől, nem egy nagy varázslat az élesztő felfuttatása. a lényeg, hogy a tej valóban langyos legyen, nem forró, nem hideg, és hogy ne felejtsük el a cukrot hozzáadni! ha ez megvan adjunk neki kb 15-20 percet, amikor a teteje habossá válik készen is van.
a tojás sárgákat keverjük ki a rummal és a porcukorral.
vegyük elő a vajlingot, szitáljuk bele a lisztet, adjuk hozzá a csipet sót, a felfuttatott élesztőt, valamint a kikevert tojásokat, és az olvasztott vajat is. dolgozzuk össze az anyagokat, addig gyúrjuk míg egy szép "cipót" kapunk belőle. lisztezzük meg a tetejét, takarjuk le konyharuhával, meleg helyen hagyjuk a duplájára kelni.
borítsuk lisztezett gyúródeszkára, ujjnyi vastagságúra nyújtsuk ki. egy vizespohár segítségével szaggassuk ki a fánkokat. ismét takarjuk le, hagyjuk magára még egy fél órát!

sütés

mielőtt a közepesen meleg, bő olajban kisütnénk, az ujjunkkal nyomkodjuk meg a közepét és a mélyedéssel lefelé kezdjük el sütni!

Készítsd el weboldaladat ingyen!