-pastel de nata-

lisszaboni utazásom során találkoztam ezzel a végtelenül egyszerű süteménnyel, ami a reggeli kávéval fogyasztva egy pompás nap ígéretét hordozza magában, ha még sem az lesz, az nem a süti bűne, inkább a magunk vétke, hogy nem tudjuk megbecsülni az egyszerűen tökéletes pillanatokat, mint mikor a pastel de nata és a frissen lefőtt kávé illata keveredik a kényelmesen ébredező lisszaboni reggellel.
két dolgot tehetünk, elutazunk Lisszabonba, nyilván ez lenne a szerencsésebb választás, vagy maradunk itthon és megsütjük a magunk vaníliás kosárkáját, iszunk mellé egy igazán finom nyulas kávét a bródy sanyika utcában és máris olyan mintha ott lennénk...minden csak a képzeleten múlik.

recept: 

egy csomag leveles tészta (275 gr)

másfél bögre tej (rendes tej)

tíz evőkanál barna cukor 

két evőkanál liszt 

fél teáskanál őrölt fahéj

fél teáskanál szárított reszelt citrom héj

egy teáskanál vaj

öt tojássárga

egy teáskanál vanília aroma


a sütőt beállítom 250 fokra.
a leveles tésztát szépen kicsomagolom, majd máris jön egy meglepetés, mert vissza is fogom tekerni, csak éppen a hosszabbik oldalától. egészen szorosan tekerem fel, és teszem vissza a hűtőbe.

puding

a szószos fazekamban felolvasztom a vajat az egy bögre tejjel, a tíz kanál cukorral, a vanília aromával, és a csipet sóval. a maradék fél bögre tejet a liszttel keverem össze, lehetőleg csomó mentesen. ha ez kész, mehet a forró tejhez, természetesen folyamatos kevergetés mellett. aztán, ha lehűlt és nem ugrasztja össze a tojásokat, mehet is mind az öt tojás, és persze a simára keverés. 

visszatérek a leveles tésztához, amit tizenkét egyforma darabra osztok. kivajazom a muffintepsimet, ami természetesen 12 adagos. minden egyes lyukba teszek egy tészta darabot, amit kis kosárkaként formázok bele a helyére. a kosárkáimat megtöltöm a krémmel, nem kell tele! mehet is a sütőbe úgy tizenöt percre vagy amíg a teteje egy kicsit megpirul, mert úgy jó. végül megszórom porcukorral és frissen lefőtt kávéval fogyasztom el.


Készítsd el weboldaladat ingyen!