alma kompót dió krémmel

kicsit régi, kicsit új, újra divat az almakompót!

négy közepes alma

egy bögre víz

két-három karika citrom

egy fahéj rúd

három-négy evőkanál nád cukor, az alma édességétől függően

az almákat megmosom, megpucolom, gerezdekre vágom, lábosba teszem a fahéj rúddal, cukorral, citromszeletekkel együtt. felöntöm egy bögre vízzel és puhára főzőm, de csak annyira, hogy azért még egy kicsit roppanjon.

dió krém

egy bögre dió

kb. fél bögre víz

egy zacskó vaníliás cukor

egy mokkás kanál sütő rum

fél mokkás kanál őrölt fahéj

csipetnyi só

csipetnyi reszelt szerecsendió

egy éjszakára beáztatom a diót.

másnap lecsepegtetem,konyhai aprítóba teszem a fűszerekkel, rummal, vízzel együtt. mikor kellemesen krémes készen is van. 

a dió krémet érdemes lehűteni és a forró kompótra kanalazni. mesés élmény lesz így együtt. a mohóbbak juhar sziruppal is fokozhatják az élményt!


kép és szöveg: puskás erzsi