-kakaspörkölt-

elmentem a balatonra,

mi más tehetne az ember, ha van olyan szerencsés, hogy "jachtja" van kövágóörsön. egy hatalmas nagy diófával, bio meggyel a kertben. 

amire feltétlenül érdemes felkészülni, az a coop csodálatos áruválasztéka, nyitva tartása legyen az aprócska falu, vagy nagyobbacska üdülőhely (révfülöp), valamint az ott dolgozók különös vendégszeretete az új vevővel szemben, plána ha babakocsival, benne gyerekkel közelíti meg az objektumot. persze mindenhol lehetnek kivételek ... 

ha hosszabb időt tervezünk egy majdnem egy évessel a balaton ezen vidékén pihenés képen tartózkodni, feltétlenül töltsük fel készleteinket, mert csalódás lehet a vége, se bébi étel, se pelenka, aztán lehet vonatozni tapolcára, ami a gyermeknek kaland, na jó nekem is.

kövágóörs csodálatos falu, remek kocsmával és olga remek éttermével (mozi étterem). tényleg nagyon jól főz, a túrósgombócát csak ajánlani tudom, és már tudja hogy egy bögre porcukorral szeretem.

a faluból a jegy révfülöpi állomásra 250 ft, természetesen a kislánynak ingyenes, csak legyen velünk esernyő babakocsi, mert a ferrari méretű sajnos alkalmatlan a kalandtúrára. ahhoz is érdemes hozzászokni, hogy senki nem nézi jó szemmel a gyerek szekérrel küzdő édesanyát, leszámítva a hetyke bajszú, vidám mosolyú hetvenes bácsikat.

a vasúti restiben TÍZ forint a szóda, ahol rendkívüli időutazásban lehet része annak, aki veszi a bátorságot és barátságos mosollyal az arcán átlépi a küszöböt.

az állomáson a jegypénztárosok igazán kedvesek, érdemes velük kicsit elbeszélgetni, mert így megtudtam, hogy gyermek mellé kísérő jegyet vásárolhatok, mellyel közel ezer forintos megtakarításra tettem szert. a mosdó kulcsa a pénztár mellett van felakasztva, ami szintén fontos lehet szorult helyzetben, és az illem hely tisztasága sem hagy kivetnivalót magaután. most ennyi és egy kakas recept.

kakaspörkölt, csak ez járt a fejemben. nagyapám úgy főzte, hogy az valami csuda! és pont volt a piacon. meg kellett vennem!

belevalók

egy fiatal kakas

3 evőkanál disznózsír

3 vöröshagyma

egy evőkanál őrölt pirospaprika

két gerezd fokhagyma

egy zöldpaprika

két paradicsom

só, bors

így

a zsíron megdinszteljük a kockára vágott hagymát, én tekertem rá egy kis fekte borsot is, majd hozzá adjuk a pirospaprikát, gyorsan elkeverjük, hogy ne kapjon oda! mehet is hozzá a feldarabolt kakas- amit persze megmostunk, megtisztítottunk, felöntjük annyi vízzel, hogy ellepje. rávágjuk a zöldpaprikát, fokhagymát, az edény fedelét és várunk! másfél óra elteltével, belevágjuk a paradicsomot, sózzuk! újabb másfél óra után főtt krumplival tálaljuk. a lényeg: a húsnak le kell omlani a csontról, akkor az igazi!

menetközben persze kóstolgassuk, és ha kell, ízesítsük!

ha esetleg marad, másnap igen jó hortobágyi palacsinta készülhet belőle!


Készítsd el weboldaladat ingyen!