-paradicsomos húsgombóc-

parmezán, bazsalikom, oregánó

a gombóc

sertéshúsból készítettem, de aki szeretné vegyen marhát és egy kis borjút is hozzá. két szelet szikkadt kenyeret tejben megáztatok, ne tocsogjon, csak éppen szívja meg magát. ez mehet a darált húshoz (500 gr). egy kis vöröshagymát igen apróra felkockázok, egy kevés olajon dinsztelem, két gerezd zúzott fokhagyma társaságában. ez is mehet a kenyeres húshoz, két maréknyi reszelt parmezán társaságában. ütök bele egy tojást, fűszerezem bazsalikommal, oreganóval, sóval, borssal. alaposan összedolgozom. golyókat formálok, kisütöm. ez ennyi.

a szósz

egy nagy vöröshagymát felkockázok, olajra dobom. késlappal zúzok három gerezd fokhagymát, amit a hagymához adok, egy babérlevéllel együtt, egy leheletnyi borsot őrölök rá. amikor jó az illat, mehet a paradicsompüré (500 gr), egy doboz paradicsom konzerv (400 gr), másfél bögre paradicsomlé (kb. 4 dl), egy merőkanál alaplé, ami lehet zöldség, marha, ami van. jöhet a fűszerezés, sóval, borssal, bazsalikommal, egy ágacska rozmaringgal, és egy kis chilivel. úgy harminc perc elteltével, kóstolás, korrigálás. mehet egy kis cukor is, ha a mártás megkívánja. a húsgolyókat a mártásba teszem, tizenöt perc kis lángon és kész. reszelt parmezán, spagetti jár mellé. és egy pohárka bor.

kép és szöveg: puskás erzsi