-töltött paprika dalmátul-

nyári emlék

kép és szöveg: puskás erzsi

mindennap szemeztem vele a sarki étteremben- ez a sarok Slatinében van- nem volt bizodalmam, mert töltött paprikából elég jó vagyok, sőt mondhatom nagyon jó, de egy hirtelen döntéssel mégis csak azt mondtam paprika és persze egy korsó Karlovacko, azt hiszem ez utóbbit mondtam először és utána jött a paprika...

és hogy most írok is róla elég bizonyíték, hogy itt Ciovo szigetének legcsücskén Istenien készítik. nem is nyughattam míg kezemben nem volt a recept és most megosztom, mert ki kell próbálni, vagy Dalmáciában vagy itthon vagy bárhol a világban..

a recept

öt-hat tv paprika

jó fél kiló darált hús ( itt lehet egy kis eltérés, én most csak sertéshúst vettem, de lehet fele sertés fele marha)

egy marék rizs (nem, nem főzzöm meg, nagy markúaknak csak fél)

egy gerezd fokhagyma zúzva

teáskanál pirospaprika

egy marék igen apróra kockázott füstölt szalonna

egy tojás

egy kis aprított petrezselyem oregánó, ha gondolod, vagy egy kis majoranna

só bors, kedved szerint

a hozzávalókat összedolgozzuk és a töltelék kész is.

szósz

négy evőkanál olívaolaj

egy kisebb vöröshagyma finomra vágva

két csapott evőkanál liszt

három evőkanál sűrített paradicsom

egy kis vegeta

füstölt szalonna darabkák, csak éppen az íze miatt

só, bors

az olíván a hagymát párolom, majd a liszttel együtt aranyszínűre pirítom, mehet a paradicsom püré, egy alapos keverés, felöntöm kb másfél-két liter vízzel, sózom, vegetázom, szalonnázom, forralok rajta egyet.

mindeközben a paprikákat kicsumázom, lazán megtöltöm a darált hússal, mehetnek is a szószba. készre főzöm, ez kb egy órát jelent és kész!

DE betolhatjuk a sütőbe így egy kicsit hosszabb ugyan, de nagyon megéri, és mint minden "darálttöltött" ez is másnap a legjobb.
főtt krumplival, tunkolosoknak friss kenyérrel kínálom.