-Diós linzer-

tészta

húsz dkg vaj felkockázva

egy bögre barnacukor

egy és fél bögre liszt (bögre 2,5 dl)

két tojássárgája és egy egész (a fehérjét ki ne dobd, mert majd megy a töltelékbe)

két csipet sütőpor

egy csipet só

mivel linzer tésztát készítesz, jó ha minden alapanyag hideg.

a hozzávalókat tedd egy nagy tálba, határozott mozdulatokkal, villám gyorsan dolgozd össze egy gömbé, frissentartó fóliába csomagolod és tedd a hűtőbe minimum egy órára.

lisztezett gyúródeszkán centisre nyújtsd ki, sütőpapírral bélelt tepsiben 180 fokra melegített sütőben tíz percet süsd. ennyi idő pont elég lesz, hogy elkészüljön a töltelék.

töltelék

két tojássárgája

egy bögre barnacukor

egy zacskó vaníliás cukor

kilenc evőkanál darált dió

négy tojásfehérje (kettő, amit félre tettél) laza habbá verve

hét evőkanál sárgabarack lekvár

cukorot, vaníliás cukit keverd össze a két tojássárgájával egy tálban.

egy másik tálban a fehérjéket verd nem túlságosan kemény habbá, közben kanalanként add hozzá a diót, majd a cukros tojást, de a habverő ne álljon meg.

az elősütött tésztát kend meg a lekvárral, mehet rá a töltelék, és az egész a meleg sütőbe (150 fok). úgy negyven perc és kész.

nagyon finom. igazi locsoló váró sütemény!


kép és szöveg: puskás erzsi