-muszaka-

egy szép nagy padlizsán

fél kilo sertés vagy bárány darált hús 

egy nagy vöröshagyma apróra vágva

két gerezd fokhagyma zúzva

két evőkanál vaj

három paradicsom kockázva

két-három közepes krumpli

egy tojás

két evőkanál zsemlemorzsa

oregánó, kakukkfű érzésed szerint

késhegynyi őrölt fahéj

só, bors

besamel

tíz dkg vaj

öt evőkanál liszt

két bögre tej

gerezd fokhagyma

pár szál kakukkfű, oregánó

frissen reszelt szerecsendió

két evőkanál reszelt parmezán

három tojássárgája
só, bors


ragu

a vajon pirítsd meg a hagymát, add hozzá a fokhagyma gerezdeket, sózd borsozd. mehet hozzá a hús, majd mehetnek a paradicsomok, zöldfűszerek és a fahéj. kislángon adj egy órát neki. mikor kihűlt szord meg a zsemlemorzsával, keverd át a felvert tojással együtt.

a padlizsánt hosszában egy centisre szeleteld fel. a krumplikat hámozd meg, karikázd fel, kevés olajon, a padlizsánnal együtt süsd, amíg kellemes színt kapnak.

besamel

a vajat olvaszd fel, adagold hozzá a lisztet folyamatos kevergetés mellett.( kisláng, két perc). majd szép lassan öntsd fel a szobahőmérsékletű tejet. mehet bele a fokhagyma, fűszerek, szerecsendió. mikor kihűlt addhozzá a tojássárgákat és a reszlet sajtot.

vajazz ki egy tepsit. szórd meg a zsemlemorzsával és rétegezz: padlizsán-hús-krumpli-hús-padlizsán a sorrend. végül ráöntöd a besamelt. tedd közepesen meleg sütőbe egy jó órára!