-almás pite-

az egyik igazán jó dolog az őszben, a falevél rugdosás után a fahéjas alma illata.

tészta

tíz deka vaj

két bögre liszt

egy tojás + egy tojás sárgája a kenéshez

két evőkanál tejföl

öt evőkanál porcukor

kávéskanálnyi rum

csipet só

töltelék

egy kg alma hámozva, szeletelve

egy zacskó vaníliás cukor

egy teáskanál fahéj

fél citrom leve

három evőkanál barnacukor

három evőkanál zabpehely

a tészta hozzávalóit  a piros vájlingomban összedolgozom. két cipót formálok belőle és egy éjszakára hidegre teszem.

másnap a cipókat ceruza vastagságúra nyújtom. az egyikkel kibélelem a sütőformám, elosztom rajta a tölteléket, majd betakarom a másikkal. a széleket összesodrom, megkenem a tojássárgával, a közepén négy kis nyílást vágok és előre melegített sütőben készre sütöm, ez úgy kábé negyven perc lesz.

alma töltelék

a zabpelyhen kívül mindent  egy lábaskába teszek, és kis lángon puhára párolom az alma szeleteket és végül összekeverem a zabpehellyel.

(pite forma 20 centi átmérő)

kép és szöveg: puskás erzsi